Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğan tarama testleri, belirlendiğinde tedavisi mümkün olan bazı hastalıkların tanınması için uygulanan testlerdir. Hayatın ilk aylarında belirti vermeyen bu hastalıklar önceden tanınamaz ise bebekte ciddi hasar oluşturabilir. Teşhis konduğunda koruyucu tedavi uygulanabilir ve tam bir iyileşme sağlanabilir. Bu nedenle her yenidoğana tarama testleri yapılmalıdır.

“Hipotiroidi” ve “Fenilketonüri” tarama testleri her bebeğe rutin uygulanan kan testleridir. Hipotiroidi, tiroid hormonlarının eksikliğidir. Bu durumda TSH yükselir. Fenilketonüri, protein sindiriminde eksik bir enzim nedeniyle bir aminoasitin vücutta birikmesidir. Erken teşhis edilmezse her iki hastalıkta da ciddi zeka geriliği oluşabilir.

Tarama testleri bebek 48 saatini doldurduktan sonra yapılmalıdır. Eğer bebek normal doğumla doğmuş ve bir iki gün içinde de taburcu olacaksa, birinci haftada yapılan kontrol muayenesi sırasında kan örneği alınır. Sezaryen ile doğan bebekler genellikle 2. günden sonra taburcu edildiğinden, çıkış sırasında testlerin alınmasında fayda vardır. Bu testler için topuktan alınan birkaç damla kan yeterlidir.Test sonuçları bir, iki hafta içinde belli olur.

Önlenebilir zeka geriliklerinin en önemli iki nedeni olan bu hastalıkların tanınması ve erkenden uygun tedavi yaklaşımı ile ortadan kaldırılması mümkündür. Bu testler bebeğin zeka seviyesini değil, zeka geriliği açısından riskli bir durumunun olup olmadığını gösterir. Bu riski sıfırlamak da ancak 2-7 günlükken topuktan alınan iki damla kan ile mümkündür. (24 Haziran 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.